05okt,15

Taylor Swift heeft het machtige Apple op de knieën gekregen

Taylor Swift heeft het machtige Apple op de knieën gekregen. De Amerikaanse superster weigert haar muziek weg te geven via Apple Music, de nieuwe streamingdienst van de technologiegigant. Ook Metallica, Pearl Jam en Thom Yorke streden tegen machtige bedrijven in de muziekindustrie.

Apple wilde gebruikers van Apple Music een gratis proefperiode van drie maanden bieden, maar was niet van plan artiesten te betalen voor tijdens die periode geluisterde muziek. Dat schoot Taylor Swift in het verkeerde keelgat. ‘Ik vind het schokkend en teleurstellend, niets voor zo’n van oudsher progressief en genereus bedrijf’, liet ze via een blog weten. Ze verklaarde haar laatste album 1989 niet onder te brengen bij de nieuwe streamingdienst.

Taylor swift

Eerste ster

Swift  was overigens niet de eerste die openlijk ageerde tegen het plan van Apple, maar wél de eerste grote naam. En dat hielp. Binnen 24 uur naar na de post op haar blog liet Eddy Cue, directeur van Apple’s internetdiensten, via Twitter weten dat Apple de artiesten die eerste drie maanden tóch gaat betalen.

 

Swift, die eerder haar muziek wegens te geringe vergoedingen van Spotify haalde, is niet de eerste beroemde artiest die de strijd aanging met machtige bedrijven in de muziekindustrie.