Mastering, het grote verschil tussen een amateur of professionele opname.

Veel muzikanten of bands vergeten vaak de mastering, of weten niet precies wat dat dat is.Mastering door de Art of sound studio

In een korte uitleg?
Mastering zorgt ervoor dat jouw opnames overal goed klinken en in verhouding met andere artiesten en opnames op het hetzelfde level zitten.

Een ongemasterde opname klinkt vaak veel zachter, niet goed uitgebalanceerd en niet “levendig” en komt totaal niet uit de verf!

Mastering is de laatste stap van een opname, maar wel een hele belangrijke die zeker niet overgeslagen mag worden.
Wij masteren al 15 jaar met groot succes voor bekende en onbekende artiesten.


Iedere opname verdient een goede mastering!

Een geluidsopname is niet veel waard zonder een goede mastering. Deze mastering kunt u laten uitvoeren bij de grote opname- en geluidsstudio’s van de Art of Sound Studio in Nieuwveen.

Onze high-end studio is speciaal uitgerust voor het masteren van opnames. Via diverse buizen compressors in combinatie met digitale technieken voeren wij de mastering uit. Onze mastering klinkt zeer levendig, met een goede dynamiek en stevig in volume zonder vervorming. Uw opnames zullen met een indrukwekkende “wow” factor door iedere speaker klinken.

Naast masteren restaureren wij ook audio zoals het ontruisen en het verwijderen van klikken en kraken. Tevens zorgen wij ervoor dat alle nummers hetzelfde volume en klankbeeld krijgen en snijden we eventueel het begin en einde mooi af, zodat de opname helemaal perfect is!

U heeft 100% garantie op onze mastering!

Wij geven een 100% tevredenheidsgarantie wat inhoudt dat wij de mastering kosteloos voor u opnieuw doen, totdat u helemaal tevreden bent. 99 van de 100 Masters die wij maken zijn gelijk vanaf de eerste keer naar wens maar mocht u toch niet het resultaat horen wat u had gewenst, geen zorgen, dan doen we het nog een keer.

De studio’s van de Art of Sound Studio zijn van een hoge kwaliteit en voldoen aan de mastering eisen qua akoestiek. Bedenk dat een goede opname pas echt af is na een goede mastering.

Meer info over masteren vind u hier (wikipedia).

Prijzen mastering:

  • Masteren kost per track 35 euro, excl. btw 21%.
  • Cd teksten en PQ codering, ISRC codes plaatsen plus master cd maken kost 20 euro incl cd, excl. btw 21%.

 

Mastering aanvragen


Hoe moet ik mijn opnames aanleveren?

Om uw opnames van een goede mastering te voorzien wordt het aangeraden om met een zo hoge mogelijke kwaliteit de mixen aan te leveren.

  • Het piek DB niveau dient maximaal -3 db te zijn
  • 44.1 KHZ 16 bit is het minimum, maar indien mogelijk aanleveren op 48 KHZ en 32 bits
  • Aanleveren als WAV of AIF bestand. Mp3 is niet geschikt (tenzij op 320 Kbs)
  • Via Wetransfer.com kunt u gratis uw bestanden mailen naar ons (Info@artofsound.nl)

 

  Het allerbelangrijkste is dat er geen eindprocessing op de eindbus wordt gedaan bij het exporten! Dus geen compressie of limiter tools! Vertel uw studio engineer dit voordat hij de nummers exporteert naar audio bestanden!!

Veel gestelde vragen (F.A.Q)

Wat is masteren nou precies?

Masteren is het laatste stapje in het opname proces die er voor zorgt dat uw opnames vergelijkbaar klinken zoals de cd’s die men koopt in de winkel.
Masteren houdt in: het harder maken en egaliseren van de opnames, zodat de opnames vergelijkbaar klinken met andere cd`s, daarnaast regelen we de equalizer zo dat de opname op iedere stereo goed klinkt. We zorgen dat alle nummers hetzelfde volume en dezelfde klankkleur hebben. Tevens halen we de ruis uit opnames, en snijden het begin en einde mooi af, zodat de opname helemaal af is.

Hoe hard moet ik mijn opnames aanleveren?

Belangrijk bij een goede mastering is dat u het niet te hard moet aanleveren, er valt tenslotte weinig te masteren als er compleet geen headroom meer is. Hou de pieken op -6db / -3db, niet harder. Zet geen compressors of limiters op de eindbus als u het project omzet. Aanleveren als WAV of AIF file

Is mastering verplicht?

Mastering is niet verplicht maar het wordt wel sterk aangeraden. De opnames zullen tenslotte na mastering een stuk beter klinken. En na zoveel werk in de opname te hebben gestopt verdient uw opname ook een mastering. Een mix zonder mastering is een beetje als de opname studio in en halverwege het liedje stoppen, het is gewoon dan niet af.

Masteren jullie digitaal of analoog?

Wij masteren met het beste van beide werelden! Deels is de mastering analoog en deels digitaal. Wij sturen de gehele mix door externe apparaten van onder andere Avalon, en digitaal bewerken wij de opnames met een combinatie van hoogwaardige plugins. Door de combinatie te gebruiken van analoog en digitaal komen wij tot de beste resultaten.

Kan mastering ook de verhouding tussen onderliggende instrumenten corrigeren?

Masteren doe je op het eindresultaat, het is dus niet mogelijk (zoals bij de mix) om instrumenten apart te behandelen en te regelen. Wel kan bijvoorbeeld de bas wat meer naar voren getrokken, door middel van lage frequenties, ditzelfde geldt voor midtonen, en hoge tonen. Ieder instrument dat zich in dat frequentiegebied bevindt zal daardoor veranderen. Zodoende kan men toch nog iets eraan corrigeren. Voorkomen is echter beter dan genezen, dus zorg ervoor dat de verhoudingen kloppen bij de mix. Masteren is niet bedoeld voor mix correcties.

Kan ik zelf thuis ook masteren met plug-ins?

Het is niet aan te raden, er komt veel kijken bij masteren. Daarnaast zijn bijna alle thuisstudio’s ongeschikt voor mastering, aangezien de ruimte aan hoge eisen moet voldoen wat betreft akoestiek. Ook ontbreken vaak de vereiste goede monitorsystemen die ontwikkeld zijn voor mastering. Een mastering die alleen bij uw thuis goed klinkt, maar nergens anders, is dus niet geslaagd. Masteren is echt een vak apart en staat los van mixen of arrangeren en het wordt echt afgeraden om dat thuis te doen, ondanks vele mastering plug-ins die tegenwoordig beschikbaar zijn

Is mastering net zo belangrijk als de mix?

Mastering en mixen gaan hand in hand samen als een verliefd jong stel. Ze hebben elkaar nodig! Een mix is niet af zonder een goede mastering en kan zelfs een slechte mix nog redelijk laten klinken. Een opname zonder mastering is gewoon niet af. Er is geen cd te koop die niet gemasterd is, ook worden vaak oude opnames digital ge-remasterd, om het geheel toch zo weer op te krikken.

Mag ik bij de mastering aanwezig zijn?

Meestal masteren wij alleen maar het is mogelijk om erbij te zijn. Dit doen we bij voorkeur wanneer onze oren het meest “fris” zijn en kiezen daar een geschikt moment voor uit. Op afspraak kan dan wat lastig zijn.

Het is dus mogelijk maar we zijn er geen voorstander van. In sommige gevallen moet de klant er ook bij zijn om bijvoorbeeld tracks in elkaar over te laten lopen waarbij we precies willen weten hoe en waar.

Hoe lang moet ik wachten totdat ik masters krijg?

Zodra u ons de bestanden toestuurt, sturen wij u een factuur. Zodra deze betaald is gaan wij aan de slag en meestal binnen 2 dagen heeft u de masters in huis.

 

 

Mastering aanvragen