De cursus geluidstechniek, al jarenlang een groot succes

Cursus geluidstechniek

Deze allround cursus gaat vanaf november 2015 weer van start.

De cursus geluidstechniek zal worden gegeven in de grote professionele studio in Nieuwveen.

De cursus is bedoeld voor iedereen die in een studio wil werken als engineer, of voor de thuis studio die meer uit zijn producties wil halen.

Hier heerst geen “Hier is het Pro Tools-boek, veel succes ermee”-mentaliteit. Alles wat met opnemen te maken heeft zal duidelijk worden besproken en worden voor gedaan. Ook onze geheime ‘tips and tricks’ zullen met je worden gedeeld.

De cursussen bestaan uit periodes van vier maanden. Er is keer per week les, iedere les duurt vier uur. Er is een klas op de maandagavond en een klas op de vrijdagmiddag.

Om de besproken en geleerde stof daadwerkelijk in praktijk te kunnen brengen zullen de cursisten ook zelf opnames maken van bands en muzikanten.


Het volgende kan men o.a. verwachten in de basis cursus geluidstechniek:

 • Mengtafels, routings, en EQ
 • Microfoons, en microfoon technieken
 • Isolatie, akoestiek en het gebruik daarvan
 • Het zelf aansluiten van een studio, solderen, patchbays
 • Het gebruik van effecten, compressors etc.
 • Live geluid, Pa sound
 • Werken met digitale en analoge mengtafels
 • Werken met midi en plug-ins
 • Werken met sequencers
 • Het opnemen van bands
 • Afmixen en masteren

De cursussen worden afgesloten met een examenproject waarin de cursist een opname moet maken met een band en het geheel moet afmixen en masteren.

Deze cursus is vooral handig voor:

 • Muzikanten die het uiterste uit hun eigen studio of muziek willen halen
 • Aankomende producers
 • Mensen die in studio`s willen gaan werken
 • Mensen die in de live-geluidsector willen werken
 • Dj`s
 • Mensen die bij een radiostation willen werken

De cursus geluidstechniek wordt gegeven worden door de hoofd producer en eigenaar van de Art of Sound Studio, Roland van Steijn.

Eigenaar opnamestudio art of sound

Deze veteraan in dit vak, die alle ins en outs van de muziekwereld kent en al honderden bands heeft opgenomen, zal op zijn eigen wijze de cursussen met jullie doorwandelen.

Aangezien Roland ook beroepsmuzikant is en vrijwel ieder instrument bespeelt dat je in een studio zult aantreffen, bezit hij enorm veel kennis en kan hij je veel tips geven die je goed kunt gebruiken als je producer wilt worden. Daarnaast heeft Roland veel ervaring met lesgeven en weet de meest ingewikkelde onderwerpen begrijpbaar over te brengen.

De cursus geluidstechniek is nu tijdelijk verlaagd in prijs en kost nu €1600,-. Dit is inclusief btw en lesmateriaal. Het is mogelijk om het lesgeld in twee termijnen te betalen.

Dit leer je allemaal in de cursus geluidstechniek

Les 1: mengtafels en EQ

In deze eerste les wordt alles uitgelegd over mengtafels en EQ. Zowel analoge als digitale mixers worden helemaal uitgelicht. Ieder knopje zal worden besproken, de routing, en de verschillende types die er zijn. Na deze les snap jij straks iedere mengtafel wel, hoe groot die ook mag zijn.

Les 2: effecten en EQ

In deze les worden alle randapparaten besproken zoals gates, compressors, reverbs, enhancers, etc. Alles wat je in een effectenrack aan kunt treffen. We leren je wat ze doen, hoe je ze moet instellen, en wanneer je ze moet gebruiken.

Les 3: microfoons en opnametechniek

Alles over microfoons, welke types er zijn, hoe je ze moet gebruiken, afstellen en plaatsen. Ook wat opnametrucjes om een bepaalde sound te krijgen. Ook praten we over akoestiek. Jij weet straks welke microfoon je moet pakken voor iedere klus.

Les 4 en 5: sequencers en midi

Een sequencer is het opnamehart van je studio, het programma waarin je opneemt. Wij laten je, verdeeld over twee lessen, de meest besproken programma`s zien, hoe ze werken, wat ze allemaal kunnen en hoe je met midi werkt. Hoofdzakelijk werken we met Nuendo en Cubase SX.

Les 6: vst instruments & plugins

We laten je zien hoe je met soft samplers werkt, alle virtuele randapparatuur in de computer, en met soft synthesizers, waar je tegenwoordig niet meer zonder kan in de muziekwereld.

Les 7 & 8: opname praktijk

In deze les gaat Roland met jullie een band opnemen en zal hij alles wat er in de lessen hiervoor besproken is in de praktijk brengen. Goed opletten is belangrijk, want straks moeten jullie het zelf doen. De tips van de producer worden zo ook in de praktijk goed overgebracht.

Les 9: mixen praktijk

De opnames die we in de vorige lessen hebben opgenomen gaan we nu afmixen, dus we trekken alle kasten nu open met apparatuur. Hoe maak je een goede mix? Dat aspect wordt in deze les volledig besproken.

Les 10: mastering

Een goede opname verdient een goede mastering. Wat dit precies inhoudt zal je in deze les worden bijgebracht. Tevens masteren we gelijk onze gemixte opname van de vorige les. Met mastering maak je het verschil, dus blijven opletten. Dit doen wij digitaal en analoog.

Les 11: live geluid

In deze les gaan we een grote P.A.-set opbouwen, aansluiten en afregelen. Alle ins en outs over live geluid worden hier gesproken, zodat jij ook straks live bands kunt gaan mixen.

Les 12: zelfbouw studio

Je eigen homestudio, hoe bouw je die, hoe krijg je een goede akoestiek uit je bestaande ruimte, hoe soldeer je het, en wat heb je allemaal precies nodig. Alles daarover hoor je in deze les.

Les 13, 14 , 15: praktijkopname

Jawel, de praktijk. Nu mogen jullie in groepjes van twee zelf een band opnemen, mixen en masteren. Dus alles wat je hebt geleerd, maar dan nu in de praktijk. Roland loopt met jullie mee, en komt met tips tussendoor.

Les 16: samenvatting

Hier wordt alles nagelopen, en alle vragen die je nog hebt worden hier uitvoerig besproken. In de laatste les worden de certificaten afgegeven met daarop het cijfer wat je hebt behaald in deze cursus.

Wilt u meer info over de cursus of wilt u zich opgeven? Gebruik dan onderstaand mail formulier.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Telefoon nummer

Onderwerp

Uw bericht

Nieuwsbrief ontvangen?