18mrt,16

12 goede tips om het beste uit je oefenruimte sessie te halen

12 goede tips om zo effectief mogelijk te oefenen!

route66 opnamekamer

Wekelijks zijn duizenden bandjes in hun oefenruimtes aan het repeteren, maar wist je ook dat de meeste bandjes dit helemaal niet goed doen waardoor ze ook niet echt verder komen?

Met deze 12 tips zullen je oefen sessies een stuk effectiever worden!

Tip 1: Oefen met regelmaat!

Prik hiervoor een vaste dag die iedereen standaard vrijhoudt om te oefenen. Deze avond is dan voor de band en blijft voor de band, zelf als je oma jarig is of als je goudvis zijn zwemdiploma heeft gehaald.

Tip 2: Kom op tijdeffectief oefenen

Zorg dat je een tijd hebt die voor iedereen haalbaar is (onze oefenruimtes beginnen om 20.00 uur avond’s wat vaak voor iedereen een prettig tijdstip is). Een oefensessie beginnen terwijl de band al pissed is omdat bijvoorbeeld de drummer te laat was, is nou eenmaal een slechte start.

Tip 3: Weet wat jullie gaan spelen

Zorg dat jullie vooraf hebben besproken wat jullie gaan oefenen en draag er zorg voor dat dit ook echt gebeurt. Bij covers moeten alle bandleden de verantwoordelijkheid nemen dat ze hun partijen kennen.

Maak niet de grote fout om er een nummer in te willen krijgen die niet iedereen even goed onder de knie heeft. 
Zo krijg je namelijk slechte covers waar de band blij mee is, maar waar maar het uiteindelijke publiek toch echt anders over denkt. Loop je hier tegen aan, verzet dit dan naar een volgende oefensessie (op deze manier leren mensen die het niet goed voorbereiden dit ook snel af).

Tip 4: Maak er geen eigen oefenruimte van

Ga niet je nieuwste riffs oefenen of de ene paradiddle na de andere spelen wanneer je bandleden aan het overleggen zijn. Communicatie is belangrijk binnen een band, iets dat moeilijker wordt op het moment dat er iemand doorheen speelt. Hiermee loop je ook het risico dat irritatie ontstaat of groeit. Vermijd ook het met elkaar praten door de microfoon (zonder microfoon horen ze je ook wel 😉 )

Tip 5: Neem je oefensessies op.

zoom_zh4nsp_h4nsp_handy_recorder_1422632723000_1116977Tegenwoordig heb je diverse betaalbare field recorders die een oefensessie duidelijk kunnen opnemen. Zo hoor je bijvoorbeeld negen van de tien keer dat je een nummer vaak te snel dreigt te spelen in de oefenruimte, maar dat je hoogst waarschijnlijk totaal niet door hebt op het moment van spelen zelf.

Probeer ook wat op te steken van je opgenomen oefen sessies. De meeste muzikanten luisteren voornamelijk naar hun eigen spel tijdens het oefenen, maar luister nu eens naar het geheel en luister eens goed hoe dat samenvalt! 🙂

Tip 6. Onderbreek het nummer niet voor een klein foutje

Zodra je een slordig foutje maakt tijdens het oefenen, corrigeer die fout dan en speel gewoon door. Er is niks zo vervelend als te moeten stoppen, omdat de zanger even niet uit zijn tekst kwam of een bassist die een verkeerde noot aansloeg om vervolgens de hele band dan te moeten onderbreken. Zoiets zou je live tenslotte ook niet doen.

Tip 7 – speel je muziek bewust

Verbeter de nummers in plaats van ze alleen maar te “spelen”. Let op je eigen partij en zorg dat je iedere aanslag, solo, fill of akkoord onder controle hebt.

Werk aan vaste fills, solo’s en overgangen. Zorg dat je bij iedere aanslag denkt “yes, die valt perfect”. Ram niet op je instrument  maar probeer iedere aanslag in je op te nemen en zorg dat het een tien is met de juiste dynamiek.

Tip 8 – Geef je nummer vorm

Geef de nummers een vaste vorm, tel uit hoeveel maten de solo duurt en niet totdat de solist of juist de andere bandleden het zat zijn. Je kunt ook iets herkenbaars spelen, zodat mensen weten dat het einde eraan zit te komen.

Tel je nummer uit in maten, zodat je precies weet hoelang het intro, couplet en refrein duurt. Zorg dat je iedere keer dezelfde drum fill pakt bij de betreffende overgang; hoe vaster het nummer wordt, hoe beter het nummer live of in de studio zal uitpakken. Je andere bandleden kunnen hier dan ook beter op anticiperen.

Tip 9 Speel je muziek blind

jamiefoxxray_3140724b

Oefen een keer “blind”, zodat iedereen naar een muur kijkt. Waarom? Meestal geef je elkaar seintjes waar de overgangen zijn etc. Op deze manier kan je goed testen hoe goed het nummer daadwerkelijk in elkaar zit, want live ga je elkaar hopelijk ook niet heel de tijd elkaar aanstaren, wat nogal saai voor het publiek is.

Ook bij slecht monitorgeluid moet je het live zien te redden, dus zorg dat jij je partijen ook in je eentje zou kunnen spelen, zonder seintjes van de band. Een optreden met goed monitorgeluid is in mijn jarenlange ervaring met optreden eigenlijk wel bijzonder zeldzaam geweest!

Tip 10 Let op het volume!

------maxH------

Tuurlijk, hartstikke gaaf om alles op standje tien te zetten en stoer over Jack Daniels te praten, maar effectief is het niet, laat staan dat je gehoor dit fijn vindt (en die moet toch echt nog even mee, spelen als Lemmy van Motörhead is niet het juiste voorbeeld hier)

Probeer vooral ook niet te hard te starten, want meestal gaan de volumes omhoog tijdens het oefenen omdat je gehoor er nou eenmaal aan went (lees tijdelijk doof wordt). Zorg voor een goede plaatsing, zodat je je eigen instrument goed kan horen ten opzichte van de rest. Het kan soms echt even zoeken zijn naar de juiste balans maar die is er altijd wel!

Het probleem is vaak de drummer (sorry guys)! Probeer eens met dunnere stokken te spelen of gebruik dempringen. Gebruik voor je gehoor lichte demping zoals deze (zware demping speelt niet fijn en daarbij gaat echt alles op tien dan, plus worden jullie ook geen vrienden met het bandje dat naast jullie oefent).

Tip 11 Geef en maak ruimte

Speel niet alles vol en maak ook ruimte! Veel beginnende bandjes hebben volgens mij ergens gelezen dat je schijnbaar iedere 4 maten een fill moet geven, en het liefst ook moeilijke die niet uitkomen. Dynamiek is echter zo belangrijk in muziek, en een grotere kunst dan vullen. Less is more!

Hartstikke leuk dat je allemaal moeilijk riffs wilt oefenen, maar doe dat thuis en niet tijdens het spelen van de gezamenlijke nummers in de oefenruimte! Speel het nummer zoals die op cd zou moeten komen. En muziek is nou eenmaal mooier als je ook gas terug kan nemen. Ik weet dat het lullig voelt om sommige stukken niks te doen of niet te spelen, maar als het beter voor het liedje is, doe dat dan. Dat is tenslotte jullie product. Je kan altijd een eigen solo carrière beginnen waarbij je doet wat jij wilt, maar met een band is dat nou eenmaal een slecht plan.

Geef ruimte voor bijvoorbeeld een solist. Het is opvallend dat de meeste bands bij een solo alles dichtspelen zodat de solo er eigenlijk niet meer uitkomt, alsof iedereen ineens denkt dat het zijn solo is. Niet doen! Neem eerder gas terug dan het voor hem en iedereen te verpesten.

Tip 12 Gebruik de tijd waarvoor je hem hebt geboekt.

Music-man-playing-electric-guitar-modified1-e1412632283673

Gebruik de tijd in de oefenruimte om te spelen en herhaal de partijen die herhaling nodig hebben.

De meeste bands lullen veel over andere bands of wat ze gehoord hebben, spelen wat nummers en negeren de zwakke punten, maar gaan gelijk door naar het volgende nummer.

Gebruik die tijd waar je hem voor hebt geboekt, oefenen dus! Hartstikke leuk dat jij de nieuwe cd van slash te gek vindt terwijl je bassist hem maar niks vindt zodat er een mooie discussie ontstaat. Bij de meeste oefenruimtes hebben ze vaak wel een bar, dus bewaar dat superbelangrijke gesprek voor daar en focus je in de oefenruimte op jullie muziek.

Bespreek de zwakke punten en zorg dat ze staan, speel een nummer liever drie keer opnieuw dan 1 keer matig en ga wanneer jullie tevreden zijn pas door naar het volgende nummer.


 

Met deze tips zal je aanzienlijk minder frustratie in de oefenruimte hebben en haal je veel meer uit je muziek!

Voor echt mooie en goed klinkende oefenruimtes neem je uiteraard een kijkje bij ons! 😉

Mocht je zelf nog goede tips hebben bij het oefenen, plaats ze dan gerust hieronder!

One Comment

  • Rob rockman

    Noteer de geluids instellingen zodat je niet elke keer weer opnieuw de band instellingen moet doen. En op zeker het volume.
    Neem een pauze om. Zonder de instrumenten te overleggen , of overleg na de repetitie met elkaar.